De houtsneden van Oswald Wenckebach

7 april 2014

5 Oswald ca. 18 jaar

Tentoonstelling over Oswald Wenckebach

Van 4 april tot en met 14 september is in Museum Noordwijk een tentoonstelling over de houtsneden van Oswald Wenckebach (1895-1962) te zien.

Oswald Wenckebach is met name bekend om zijn beeldhouwwerk. Iedereen kent wel de ‘Monsieur Jacques’ die bij de ingang van het Kröller-Müller Museum en op het Coolsingel in Rotterdam staat. Wat veel mensen niet weten is dat Oswald Wenckebach eigenlijk is opgeleid als schilder, tekenaar en graficus.
Geboren in het Limburgse Heerlen ging Oswald Wenckebach als vijftienjarige jongen wonen bij zijn oom, de schilder L.W.R.Wenckebach (1860-1937), bij wie hij drie jaar verbleef. Daarna bezocht hij de Kunstnijverheidsschool in Haarlem. In 1914 stapte de jonge kunstenaar over naar de Akademie der bildende Künste in Wenen. Oswald volgt er lessen in grafische technieken. Hij specialiseert zich in de techniek van de houtsnede en hij maakt een tijdlang minstens één houtsnede per dag.

Wenckebach - Zelfportret  I 203 x 131
Na de afronding van zijn studie in Wenen in 1918, vestigt Oswald Wenckebach zich, op 23-jarige leeftijd, in een klein vervallen visserswoninkje aan de Hoofdstraat in Noordwijk aan Zee, schuin tegenover de Kapel. De omstandigheden zijn niet gemakkelijk voor de jonge kunstenaar, maar Oswald Wenckebach stort zich met overgave in het nieuwe bestaan. Energiek gaat hij voort met het maken van houtsneden. Intussen maakt hij, geholpen door de aanschaf van een etspers, ook etsen en litho’s. Hij probeert daarnaast met het vervaardigen van kunstnijverheid, sieraden en gebruiksvoor- werpen in zijn levensonderhoud te voorzien. Het is in deze periode in Noordwijk dat hij zijn eerste beelden maakt in hout. Toch blijft het grafisch werk en het schilderen nog steeds zijn belangrijkste bezigheid.
In 1922 nam Oswald Wenckebach een rigoureus besluit. Op een avond vergaart hij al zijn schilderijen, maakt daar een grote stapel van en steekt alles in brand. Nu is hij geen schilder meer maar een beeldhouwer. Met zijn houtsneden blijft hij echter tot in de jaren ‘30 exposeren.

Wenckebach - Berkenzwam zonder rand 138-120 x 113-96
Museum Noordwijk toont met 94 houtsneden uit de collectie van musea als het Rijks-museum Amsterdam, Universiteitsbibliotheek Leiden, Gemeentemuseum Den Haag en uit enkele particuliere collecties, een prachtig overzicht van het grafisch oeuvre van Oswald Wenckebach. In deze vorm nog nooit getoond en daarom uniek te noemen. Naast hout- sneden zijn er op deze tentoonstelling ook beelden te zien.
Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie waarin het verhaal over het ontstaan van de houtsneden van Oswald Wenckebach wordt verteld en hoe deze techniek hem er tenslotte toe bracht om toch beeldhouwer te worden. De publicatie is te verkrijgen in de museum- winkel en via de website van Museum Noordwijk.

Bij deze tentoonstelling verschijnt ook een catalogus.

The post De houtsneden van Oswald Wenckebach appeared first on Museum Noordwijk.

Om het oorspronkelijke bericht te lezen klikt u hier: De houtsneden van Oswald Wenckebach

Deel dit bericht