Genootschap Oud Noordwijk
Foto, Film en Video
Foto Archief en Video Archief
Er zijn vele foto’s en films over Noordwijk bewaard gebleven. Zoals het genootschap Oud Noordwijk in 1962 zijn oorsprong vond in de Noordwijkse amateurfotovereniging, zo is de foto- en filmgroep nog steeds één van de peilers van onze vereniging en Museum Noordwijk. Het museum beschikt over een grote gedigitaliseerde fotocollectie, zowel van foto’s uit eigen bezit of in gescand van particulieren. Het fotoarchief is vrij toegankelijk. Men kan er een gedigitaliseerd foto-zoekprogramma raadplegen en er is een groot aantal foto’s op fotoborden te zien. Het museum bezit onder andere de digitalisering van het boek van Tappenbeck en van de collectie van A. Barnhoorn.
Ook de bijna oudste foto- uit 1826 -van Noordwijk is in het bezit van het museum. Een jaar waarin er in Noordwijk nog geen vaste fotograaf was gevestigd. Dat gebeurde pas in 1890. Het laat het strandhuis zien van de broeders Jan en Pieter Duindam Clementszn. Het is afgebroken vanwege de nieuwe eisen die het opkomende toerisme aan Noordwijk stelde. Er moesten hotels komen om de toeristen te ‘huisvesten’. De foto laat zien hoe Noordwijk aan Zee is veranderd. Het is de als 1e foto van Noordwijk geregistreerde foto van ons systeem. De 10.000 geregistreerde foto is een foto van Braakman.
De afgelopen jaren zijn er regelmatig fototentoonstellingen gehouden:
- “Hoe-wat-waar-in Noordwijk van Maarten Plug voorjaar 2002
- “Noordwijk In De Lens” van Govert Jan de Roos najaar 2002
- “Zwart – Wit Wit -Zwart” van Albert van Reijzen winter 2007/2008
- “Noordwijk Anders” door de Noordwijkse Fotogroep Y-65 winter 2009/2010
- “Met de Camera op Pad” van Braakman – De Roos – Van Kampen winter 2011/2012
Er zijn catalogi gemaakt zoals Albert van Reijzen; zwart-wit, wit-zwart. 2007 en Met de camera op stap (2011).
De fototentoonstellingen geven een diversiteit aan beelden over Noordwijk. Zo zijn er bijvoorbeeld foto’s van Braakman (1863-1932) over de bollenvelden, foto’s van de Roos (1911-1996) met een tijdsbeeld van het oude Noordwijk, en van Toon Kiek (Antoon van Kampen 1879-1951) en zijn zoon Jan van Kampen (1920-2007) vrije fotografie van het strand en met portretten. Terwijl bijvoorbeeld de glasnegatieven van Van Reijzen (1905-1992), waarover het museum beschikt, het thans al vergeten fenomeen van de radiodistributie tonen.
De werkgroep die zich bezig houdt met het opbouwen en onderhouden van het fotoarchief wordt gecoördineerd door Roel Lindhout. Deze werkgroep is te bereiken via email algemeen@g-o-n.nl
Naast foto’s bezit het museum een groeiende collectie smal-films en VHS-banden over Noordwijk. Er is een inventarisatie gemaakt en thans is een voorzichtige start gemaakt met het digitaliseren van het materiaal: een zeer tijdrovend werk. Er zijn filmpjes over Noordwijk-Binnen en Zee (Govert de Roos), vissersdorp, visserij, toerisme, nijverheid en klederdracht. Uit deze collectie zullen stap voor stap nieuwe DVD’s worden samengesteld die ook via de webwinkel verkocht worden. Naar verwachting wordt gestart met een film over klederdracht en visserij.
De werkgroep die zich bezig houdt met het opbouwen en onderhouden van het videoarchief is te bereiken via email algemeen@g-o-n.nl