Genootschap Oud Noordwijk gaat voor open dialoog

14 december 2017

Nog beter rendement door ieders inbreng

Op 8 december zaten de vooruit geschoven vertegenwoordigers van de 24 werkgroepen die binnen het Genootschap Oud Noordwijk (GON) actief zijn met het bestuur aan tafel om zonder voorwaarden vooraf het te hebben over wat er fout gaat, wat er goed gaat en wat er nog beter kan gaan. Het werd een verhelderende samenkomst die op 2 februari een vervolg krijgt en daarna om de twee maanden wordt georganiseerd.

In een vrijwilligersorganisatie is de interne communicatie één van de belangrijkste aandachtspunten. En tegelijk kan het de achilleshiel te zijn. Zaken als miscommunicatie liggen dagelijks op de loer. Ook bij het genootschap dat zich in de gelukkige omstandigheden kan weten van zo’n 125 vrijwilligers. In de wetenschap dat ook het Genootschap Oud Noordwijk niet kan functioneren zonder de aanwezigheid en in het verlengde de inzet van de vrijwilligers is over en weer vertrouwen en openheid van zaken van vitaal belang. Het overleg van 8 december werd ook benut om zo veel mogelijk informatie uit te wisselen. Vanzelfsprekend kwamen ook de nieuwbouwplannen van Museum Noordwijk langs en de prachtige stappen die zijn gezet en nog gezet gaan worden rond Streekmuseum Veldzicht dat benoemd is tot Parel in de Duin- en Bollenstreek. Veldzicht is in toenemende mate in beeld voor het organiseren van uiteenlopende activiteiten waaronder lezingen, tentoonstellingen, theatervoorstellingen, workshops, particuliere festiviteiten en bedrijfsuitjes. Lida van der Voort aangevuld door Willem Baalbergen meldde dat er een nieuwe kruidentuin zal worden aangelegd, dat de stal van het complex verder wordt ingericht, dat de voormalige Hooiberg opnieuw wordt opgebouwd en dat er een belevingswandeling komt waar het Streekmuseum vertrek- en aankomstpunt wordt. Baalbergen stond ook even stil bij de omvangrijke (700 boeken en duizenden kleinere informatiedragers) aangelegde bibliotheek over Noordwijk die een plek heeft gekregen in Streekmuseum Veldzicht. Ook de groep die zich bezig houdt met de VVV-balie, de ledenadministratie, de werkgroep beheer en onderhoud museale collectie, de tentoonstellingscommissie, de klederdracht groep, textiel en sieraden, de modelbouwgroep, de foto en filmclub, de onderhoudsploeg, jeugdeducatie, het organiseren van markten en de bibliotheek kregen het woord om aan te geven waar zij zich mee bezig houden en welke plannen zij voor de komende tijd hebben ontwikkeld. Ondanks het feit dat het genootschap zo’n 1500 leden heeft zijn de financiële middelen beperkt en is het voor penningmeester Kees Langeveld een heel gepuzzel om aan alle wensen van de werkgroepen tegemoet te komen. Ook wat dat betreft heeft het bestuur van het Genootschap Oud Noordwijk weer het nodige huiswerk meegekregen.

Op 8 december had het bestuur van het Genootschap een open gesprek met vertegenwoordigers van de 24 werkgroepen. Het werd een goede bijeenkomst waarin veel informatie met elkaar werd gedeeld.

Deel dit bericht