Het schoolproject: Op stap met Leuntje en Leen Plug

20130528_110317_resized_medium
Het schoolproject ‘Leuntje en Leen’ is op deskundige wijze ontwikkeld door de Federatie Stichts Cultureel Erfgoed Utrecht. Dit project is door het Genootschap Oud Noordwijk overgenomen, met als doel de kinderen van groep 5 van de basisscholen uit de regio Duin – & Bollenstreek een actief leerprogramma aan te bieden.
“Op stap met Leuntje en Leen” sluit aan bij de kerndoelen voor geschiedenis in het basisonderwijs.

Het materiaal kan een deel van de stof in veel gebruikte geschiedenismethode vervangen. Zowel op school als in het museum zijn de kinderen op speelse wijze aan het kennismaken met het dagelijkse leven van Leuntje en Leen zoals het rond 1910 in Noordwijk plaatsvond.

De thema’s die de kinderen uit groep 5 aangeboden krijgen zijn:

  • wonen
  • kleding
  • werken
  • huishouden
  • voeding
  • vervoer
  • school en spel

leentje01
Voorbereiding
De voorbereidingslessen vinden op school plaats. Op school komt, in bruikleen, een ‘leskist’ te staan. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een leenovereenkomst.
In de kist vindt de docent tal van attributen om het project visueel aanschouwelijk te maken, zoals een handleiding, tijdbalk, speciale werkbladen en een prentenboek, munten etc.

Voor de schoolbesturen c.q. docenten belangrijk te weten, dat er niet meer dan drie van deze leskisten beschikbaar zijn. Een gestart project duurt drie tot vier weken. Tijdig aangeven dat de school aan het project wil deelnemen is dus van belang.

leentje03
Museumbezoek (duur een dagdeel)
Het project wordt afgesloten met een bezoek aan het Museum Noordwijk. Daar krijgen de kinderen eerst een rondleiding van plm 45 minuten.
Daarna gaan ze in groepjes o.l.v. een ouder de 6 opdrachten uitvoeren, die verspreid door het museum zijn. Ook wordt er een individuele fotosessie in Leuntje & Leen klederdracht verzorgd en deze foto krijgen de kinderen als afsluiting van het project.

Het museumbezoek is een activiteit die door leden van de vereniging Genootschap Oud-Noordwijk wordt georganiseerd.

Meer informatie en Aanmelden

Wilt u eerst meer informatie of uw klas aanmelden voor deelname, op de website van de Cultuureducatiegroep staan zaken uitgebreid beschreven.

Toos van Maris

Coördinator Jeugdeducatie

Toos is coördinator van de werkgroep Jeugdeducatie van Genootschap Oud-Noordwijk. Met haar team onderhoudt zij de contacten met de basisscholen in de regio en doet tevens de planning en voorbereiding.

E-mail: Jeugdeducatie@g-o-n.nl

Contactgegevens

Adres:
Jan Kroonsplein 4
2202 JC Noordwijk
tel: +31-(0)71 – 36 178 84
info@g-o-n.nl

RSIN nr: 803755363
Fiscaal nr: NL0006154550

BTWnr: NL8037.55.363.B01
KvK nr: 40446090
IBAN: NL34 Rabo 0101 3515 42

Wie is online

3 bezoekers online
0 gasten, 3 bots, 0 leden

Abonneren op nieuws

Noordwijk webcam live