VDTW – Sartorius aan de Voorstraat, een gebouw met geschiedenis

Van Dam tot Wurft – Februari 2014

Sartorius aan de Voorstraat
Op het ogenblik wordt er hard gewerkt in en rond het gebouw Sartorius aan de Voorstraat, schuin tegenover het Gemeentehuis. Zie de opname van Arie Barnhoorn van de huidige situatie. Het is verkocht aan een arts in Voorhout, die het aan zijn wensen laat aanpassen. Reeds in het midden van de 16e eeuw stond hier al een woonhuis, bewoond door Arent Eewoutsz. Hij stond te boek als glazenmaker, landmeter en schrijver van diverse dorpsrekeningen.

In 1578 verkocht Arent het pand aan zijn zoon, van beroep landmeter bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Daarna is dit pand nog vele malen in andere handen overgegaan totdat het in 1828 werd aangekocht door Margaretha Fontein. Zij liet het pand slopen. Het perceel werd ingericht als tuin dat werd verbonden met de naastliggende tuin van het pand Voorstraat 55. Tegen het einde van de 19e eeuw kwamen er nieuwe plannen voor dit perceel. Pastoor van der Horst bracht in 1880 binnen het kerkbestuur het plan naar voren tot de oprichting van een nieuwe katholieke school in Noordwijk. In april van het volgend jaar diende de heer C. Alkemade een plan in voor een nieuwe school met een onderwijzerswoning. Als locatie voor deze school werd het bewuste perceel gekozen en zo werd dit terrein opnieuw bebouwd. Op 18 april 1882 werd de school feestelijk geopend. Opmerkelijk was, dat deze nieuwe school zowel meisjes als jongens telden. Hieraan kwam in 1894 verandering. De meisjes kregen aan de Bronckhorststraat een eigen gebouw. De jongens bleven aan de Voorstraat.

In 1902 werd het schoolgebouw aan de Voorstraat door de Rijksinspectie afgekeurd en moest men omzien naar een ander gebouw. Dit werd een nieuwe school aan de Zeestraat, schuin tegenover de huidige Apotheek De Duinrand. Dit gebouw heeft het ook niet kunnen redden, Na nog geruime tijd gediend te hebben als onderkomen voor het jongerenwerk werd het een aantal jaren geleden afgebroken voor een nieuwe meubelzaak en woonappartementen. Toen de functie van school kwam te vervallen, werd er de R.K. Jongelingsvereniging in gevestigd. Daarnaast vonden er repetities van het zangkoor plaats. In september 1914 kwamen er in verband met de mobilisatie militairen in het gebouw. In 1919 werd het gebouw verkocht aan de Nederlands Hervormde Gemeente en kreeg het de naam “Sartorius”. Zie de oude opname uit het archief van het GON uit 1931. Sartorius was rector aan de Latijnse School te Noordwijk aan de Voorstraat en overleed omstreeks 1570 te Noordwijk. Hij was een warm voorstander van de reformatie en belandde zelfs in de gevangenis of moest uitwijken naar andere streken.

nieuw_feb_2014
Nadat het gebouw Sartorius in handen was gekomen van de Nederlands Hervormde Gemeente vonden er activiteiten plaats zoals naai- en breiwerk van de Meisjesvereniging “Bid en Werk”. Hun producten werden aan het eind van het jaar aan armen gegeven. In 1973 werd Sartorius verkocht aan de gemeente Noordwijk, die er meer dan 20 jaar gemeentelijke diensten in onderbracht. In 1994 werd het gebouw voor de tweede maal aan de Nederlands Hervormde Gemeente verkocht, die het onlangs weer verkocht aan de bovengenoemde arts uit Voorhout.


Elke maand stelt Kees Verweij voor het Genootschap “Oud Noordwijk” een stukje samen over oud en nieuw Noordwijk onder de naam “Van Dam tot Wurft”.

de_Noordwijker.nl

Contactgegevens

Adres:
Jan Kroonsplein 4
2202 JC Noordwijk
tel: +31-(0)71 – 36 178 84
info@g-o-n.nl
algemeen@g-o-n.nl

RSIN nr: 803755363
Fiscaal nr: NL0006154550

BTWnr: NL8037.55.363.B01
KvK nr: 40446090
IBAN: NL34 Rabo 0101 3515 42

Wie is online

5 bezoekers online
2 gasten, 3 bots, 0 leden

Abonneren op nieuws

Loading