Leuntje en Leen – Jeugdeducatie Museum Noordwijk

26 oktober 2014

Leuntje en Leen – Jeugdeducatie Museum Noordwijk

Leuntje en Leen – Jeugdeducatie in Museum Noordwijk

Ga met groep 5 op stap naar Leuntje en Leen Plug anno 1910 in Noordwijk: terug naar het leven van kinderen begin 20ste eeuw. Leuntje en Leen Plug woonden meer dan 100 jaar geleden in Noordwijk aan Zee. In Museumboerderij Noordwijk stappen de leerlingen in het leven van deze twee kinderen. Ze gaan sop maken, schrijven met een griffel en niet te vergeten: hoepelen!
Museum Noordwijk is gevestigd in een fraai behouden gebleven, 400 jaar oude binnenduinse hoeve. Het pand dat onder monumentenzorg valt heeft eerst als visserswoning gediend en is later verbouwd tot boerderij. Jaarlijks organiseert het museum een zomer- en wintertentoonstelling. Museum Noordwijk biedt binnen Lokaal Erfgoed Noordwijk een les aan.

Leerlingen leren in het museum hoe het dagelijkse leven in Noordwijk er in het begin van de 20ste eeuw uit zag. Aan bod komen thema’s als eten, wonen, werken, huishouden en onderwijs. Duidelijk wordt dat ‘doodgewone’ attributen als een computer, Xbox of een televisie nog helemaal niet bestonden! Kinderen uit 1910 moesten zich dus op een andere manier vermaken. Een en ander sluit aan bij Canonvensters: Willem Drees, De Televisie.

Als voorbereiding op de les in het museum wordt een voorbereidende les aangeboden in de vorm van een leskist die de school in bruikleen krijgt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een leenovereenkomst. In de kist vindt de docent tal van attributen om het project visueel aanschouwelijk te maken, zoals een handleiding, tijdbalk, speciale werkbladen en een prentenboek, munten etc. Neem contact op met Museum Noordwijk om de leskist in de klas te krijgen.

Elke groep bestaat uit maximaal 30 leerlingen en 5 begeleiders. Deze erfgoedles is elke dinsdag beschikbaar (m.u.v. schoolvakanties), behalve in maart.
Helaas is deze erfgoedles is niet beschikbaar voor het speciaal onderwijs.

Op de website cultuureducatiegroep.nl vindt u meer over de kosten en inschrijving van uw school. Contactinformatie en de agenda kunt u ook op onze Jeugdeducatie pagina vinden of via emailadres: Jeugdeducatie@g-o-n.nl

Deel dit bericht