Nieuwjaarsreceptie GON druk bezocht

15 januari 2020

Nieuwjaarsreceptie GON druk bezocht

De traditionele nieuwjaarsbijeenkomst van het Genootschap Oud Noordwijk (GON) op 10 januari jl. werd met zo’n 100 aanwezigen druk bezocht. Vanwege de aanwezigheid van een groot aantal kunstwerken in de wisseltentoonstelling ‘Nieuwe meesters’ in Museum Noordwijk was uitgeweken naar het tweede museum van het GON, Streekmuseum Veldzicht.

De nieuwjaarsbijeenkomst van het Genootschap Oud Noordwijk werd druk bezocht door leden, vrijwilligers en relaties van het genootschap.

Voorzitter van het Genootschap Oud Noordwijk Leon Guijt blikte terug op een dynamisch jaar 2019 en een verwachtingsvol 2020. “Vorig jaar maakte Streekmuseum Veldzicht een ware metamorfose door. De stal werd ingericht voor educatieve doeleinden en beleefde haar opening tijdens de jaarlijkse Boerenmarkt. De tweede kruidentuin, naar de ideeën van arts en plantdeskundige Rembert Dodoens werd feestelijk in gebruik genomen. Ook werd de nieuwe wandelroute, waar Veldzicht zowel start- als finishplaats is, geopend. De bestaande binnen- en buitenruimtes werden verder opgeknapt. Dit alles werd mogelijk door de enorme inzet van tientallen vrijwilligers die op Veldzicht actief zijn. Steeds meer personen, bedrijven en maatschappelijke organisaties strijken op Veldzicht neer voor lezingen, vergaderingen, bijeenkomsten, recepties, feesten en allerhande culturele activiteiten. Voor de toekomstige bezoekers had Guijt ook goed nieuws. “Er worden concrete plannen uitgewerkt om het huidige aantal dagen waarop Veldzicht geopend is te verruimen.” De locatie is niet voor niets uitgeroepen tot parel van de Duin- en Bollenstreek. In Museum Noordwijk lag vorig jaar de nadruk op de uitbreidingsplannen waar nu al vijf jaar aan wordt gewerkt. In het college en de raad van het voormalige Noordwijk werden de uiteindelijke nieuwbouwplannen goed ontvangen. Met de start van het nieuwe college en de nieuwe gemeenteraad bleek het nodig om het lobbytraject opnieuw te starten. Het college en de fracties zijn langs geweest en hebben een presentatie gekregen van de nieuwbouwplannen. Gaandeweg werd duidelijk dat de eerder gepresenteerde plannen bijgesteld moeten worden om nieuwbouw mogelijk te maken. “Daar wordt momenteel aan gewerkt en het bestuur blijft volharden om een forse uitbreiding mogelijk te maken waar een interactief museum in wordt ondergebracht en waar de uitgebreide en interessante collectie van het genootschap op een mooie manier te bewonderen is. Wij zijn ook in gesprek met de stichting Kurt Carlsen en Noordwijk Marketing die beide hebben gevraagd of zij, onder hun voorwaarden, meegenomen kunnen worden in de nieuwbouw.” Hij liet weten dat Noordwijk Marketing en het genootschap hebben afgesproken dat de VVV ook in het hele jaar 2020 in Museum Noordwijk aanwezig blijft. Guijt memoreerde ook nog de huidige tentoonstelling ‘Nieuwe meesters’ en de komende over de schilder Leo Klein Diepold, die beide in Museum Noordwijk te zien (zullen) zijn. Voorzitter Guijt bedankte alle vrijwilligers voor hun grote inzet in het afgelopen jaar en alvast voor hun bijdrage in het nieuwe jaar. Daarna was er ruim de tijd om elkaar de beste wensen over te brengen en van gedachten te wisselen.

Deel dit bericht