VDTW – Boekhandel Van der Meer en zijn voorlopers

6 december 2012

Van Dam tot Wurft – december 2012

[custom_frame_left shadow=”on”]
oud_dec_2012
[/custom_frame_left]
Wellicht dat de ouderen onder ons zich nog misschien zullen herinneren, dat er op de hoek Weteringkade/IJmuiderstraat een bibliotheek annex boekhandel gevestigd was, zie de oude opname. Op dit hoekje begon L.C. Geerling rond 1952 zijn bibliotheek. Enige tijd later kwam Aat van der Meer bij hem in dienst. In 1956 hield Geerling ermee op en samen met zijn vrouw vertrok hij naar Ameland, waar hij een pensionbedrijf ging opzetten. Aat van der Meer nam toen deze bibliotheek over en begon enige tijd later ook met de verkoop van boeken en tijdschriften. Boekhandel Van der Meer was toen een feit!
Op deze plek zette hij de bibliotheek en de boekhandel voort tot 1965. In 1963 was het Vuurtorenplein met de dagwinkels gereed gekomen en Aat van der Meer zag hier zijn kans. Op het hoekje onder de Boschflat betrok hij zo.n dagwinkel, waarin daarvoor nog een kapperswinkel gevestigd was. Later kreeg hij nog een dependance aan de overkant, want al spoedig bleek, dat hij vooral tijdens de zomermaanden best nog wat extra ruimte kon gebruiken.

Bijna dertig jaar heeft hij hier zijn handel in boeken uitgeoefend en menig Noordwijker wist zijn weg naar deze winkel te vinden om een of meer favoriete boeken aan te schaffen. Dat laatste viel niet altijd mee, want als je in de winkel kwam, moest je je eerst een weg banen door de stapels boeken. Zelf naar een boek zoeken was er niet bij, want bijna alle boeken lagen in grote stapels op elkaar. Als je een titel naar jouw keuze zag lag die vaak onderaan en moesten er soms meer dan veertig andere boeken vandaan gehaald worden. En dan lagen de meeste boeken nog meters hoog achter de toonbank. Zo nu en dan had je de neiging om even achter de toonbank te lopen om het gewenste boek aan te wijzen. Dit lukte maar zelden, want de vrouw van Aat hield er stevig de wind onder en gebood onmiddellijk om weer voor de toonbank plaats te nemen. Ondanks deze beperkingen was de sfeer heel goed en was bijna ieder boek in voorraad.
In 1992 stopte Aat met zijn winkel en ging hij met pensioen. In Marta Baalbergen en Peter van Blanken vond hij een tweetal goede opvolgers en tot zijn genoegen bleef de naam van de winkel ongewijzigd. De winkel van Aat was al in de wijde omgeving een begrip en dat zou onder deze vertrouwde naam alleen maar zo blijven.

De winkel barstte nu bijna uit zijn voegen en daar moest snel verandering in komen. Het duurde niet lang of de zaak naast de boekwinkel werd aangekocht en zo kreeg men tweemaal zoveel ruimte als voorheen. Bovendien kwamen nu de boeken keurig naast elkaar te staan zodat de klant ook zelf op z’n gemak zijn of haar keuze kon maken. Zie de opname van Arie Barnhoorn die de huidige situatie weergeeft.
Het bleef echter niet bij het verkopen van boeken alleen, want na verloop van tijd bezochten verschillende schrijvers de winkel om hun praatje te houden en hun boeken te signeren. Vooral tijdens de Boekenweek in maart was het steeds een drukte van belang en dat is nu nog steeds zo.
[custom_frame_right shadow=”on”]
nieuw_dec_2012

De kroon op het werk kwam in maart 2011, toen een derde pand erbij getrokken werd. Deze ruimte werd ingericht als een heus café, waar onder het genot van een kopje koffie gezellig gepraat kan worden met schrijvers, die nog steeds op gezette tijden hier worden uitgenodigd. Deze nieuwe ruimte kreeg dan ook met recht de naam van “Cultuurcafé”. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat vorig jaar deze winkel het predicaat “de beste boekwinkel van het jaar” kreeg. We hopen met recht, dat we nog vele jaren van de diensten van deze zaak gebruik kunnen maken.


Elke maand stelt Kees Verweij voor het Genootschap “Oud Noordwijk” een stukje samen over oud en nieuw Noordwijk onder de naam “Van Dam tot Wurft”.

de_Noordwijker.nl

Deel dit bericht