VDTW – Het gedenkteken voor Rudolf Tappenbeck

6 januari 2013

Van Dam to Wurft – januari 2013

Rudolf Tappenbeck was een van de directeuren van Hotel Huis ter Duin. Hij werd geboren op 28 oktober 1898 in Noordwijk. Verder volgde hij het gymnasium in Oldenburg, studeerde later kunstgeschiedenis in Berlijn, volgde daarna een ingenieursstudie te Zürich en uiteindelijk een rechtenstudie te Leiden. Kortom: een zeer veelzijdige man, wat ook bleek uit zijn latere activiteiten zoals ondermeer zijn bijdragen aan het verzet tijdens de oorlog.
In 1944 schreef hij een brochure in de Duitse taal met het doel deze te laten verspreiden onder Duitse officieren. In deze brochure verzocht hij geen gehoor te geven aan het allerlaatste bevel van de bezetter om, ingeval de oorlog door Duitsland verloren zou worden, alle electriciteits-, gas- en watercentrales op te blazen.

Rudolf Tappenbeck verstrekte regelmatig belangrijke informatie aan verzetsgroepen, maar op een gegeven moment verscheen een verrader, die zogenaamd optrad namens een verzetsgroep. Hij verzocht de heer Tappenbeck om ondersteuning, maar Rudolf Tappenbeck vertrouwde het niet en wees hem de deur. Enige tijd later verscheen de bewuste verrader opnieuw in gezelschap van twee beruchte SD-agenten. Na een intensieve huiszoeking werd o.a. de bewuste brochure gevonden. Rudolf Tappenbeck werd gearresteerd en meegenomen naar de strafgevangenis te Scheveningen. Daarna werd hij ondergebracht in verschillende andere strafkampen, totdat hij uiteindelijk in december 1944 te Neuengamme als gevolg van zware ontberingen overleed. Er werd nog geprobeerd Rudolf Tappenbeck los te kopen, maar een andere directeur van Huis ter Duin bleek niet bereid een bedrag van f 100.000,– op tafel te leggen, omdat Rudolf Tappenbeck naar zijn zeggen “maar zelf voor zijn stommiteiten moest opdraaien”.

Niet lang na de oorlog werd een comité gevormd, dat het plan ontwikkelde om aan het einde van de Koningin Astrid Boulevard een gedenkteken voor Rudolf op te richten. Eind september 1948 was het zover en kon het gedenkteken in de vorm van een meeuw op een zuil worden onthuld. Op de vierkante voet van de zuil zijn drie symbolen afgebeeld nl. de spiegel als zinnebeeld voor de kennis, de balans en het zwaard voor het recht en de radiolamp en microfoon als symbool voor zijn vele verdiensten op het gebied van het radiozend-amateurisme.

Het gedenkteken is ontworpen door de Noordwijkse beeldhouwer en vriend van de overledene, Prof. Wenckebach.


Elke maand stelt Kees Verweij voor het Genootschap “Oud Noordwijk” een stukje samen over oud en nieuw Noordwijk onder de naam “Van Dam tot Wurft”.

de_Noordwijker.nl

Deel dit bericht