VDTW – Het Jagershuisje aan de Gooweg

6 februari 2013

Van Dam tot Wurft – februari 2013

[custom_frame_left shadow=”on”]
201302oud
[/custom_frame_left]
Een bekend plekje aan de Gooweg tussen Noordwijk en Noordwijkerhout was het zogenaamde Jagershuisje, dat niet alleen door zijn vorm maar ook door zijn uitstekende plek nauwelijks over het hoofd te zien was. Het lag precies op de plaats, waar de Gooweg zich naar het noorden in tweeën splitste. Volgde men het gedeelte, dat min of meer rechtuit liep dan kwam men in het dorp Noordwijkerhout terecht. Sloeg men rechtsaf dan ging men langs de Vlashoven in de richting van Piet Gijzenbrug en Sassenheim. Van deze splitsing is niet veel overgebleven, want het rechtergedeelte is aanzienlijk versmald en maakt nu deel uit van een wandelnetwerk door het huidige landgoed Nieuw Leeuwenhorst. Alleen de weg, die rechtdoor liep, is overgebleven en via de rotonde bij het Congrescentrum Leeuwenhorst kan men alsnog richting Sassenheim rijden.

Vanwege zijn schilderachtige ligging is het Jagershuisje talloze malen gefotografeerd en wellicht ook geschilderd. Zo is uit het eerste kwart van de vorige eeuw een hele reeks van ansichtkaarten bekend, die een aanblik van dit huisje laten zien. Bijna altijd is het Jagershuisje van de kant van Noordwijk gefotografeerd, maar er is er ook een gevonden, die het huisje laat zien van de kant van Noordwijkerhout. Deze ansichtkaart, uit de verzameling van Arie Barnhoorn, is hierbij afgebeeld.

Op bijna alle foto’s staat de boswachter Jan Steenvoorden, compleet met jachtgeweer op zijn rug. In sommige gevallen staat ook zijn vrouw Mien van der Klugt er bij, die vooral in het dorp Noordwijkerhout bekend was, omdat zij dagelijks met haar eieren langs de deuren liep. De ligging van het huisje was weliswaar markant, maar niet ongevaarlijk. Zo vond er in 1938 een verkeersongeval plaats, waarbij de karakteristieke luifel sneuvelde. Zonder luifel heeft het nog maar even bestaan, want waarschijnlijk als gevolg van deze schade werd het Jagershuisje nog in hetzelfde jaar vervangen door een nieuw woonhuis. Dit woonhuis was echter geen lang leven beschoren. De Tweede Wereldoorlog brak uit en aanvankelijk leek het erop, dat het landgoed “Groot Leeuwenhorst” ongestoord kon blijven bestaan. Maar op 1 december 1942 kwam het bericht, dat het landhuis met de meeste bijgebouwen op last van de Duitse Weermacht vóór 31 december a.s. zouden moeten worden ontruimd. Op 8 januari 1943 kwam er een ploeg van minstens 60 man, die in korte tijd het landhuis, het betrekkelijk nieuwe jagershuis en vele monumentale bomen met de grond gelijk maakte. Wat er overbleef was een trieste kaalslag, die tot ver na de oorlog duidelijk zichtbaar bleef. Het landgoed “Groot Leeuwenhorst”, dat in 1880 met zoveel zorg was opgebouwd, vond zo na 63 jaar een triest einde. De enige winst was een fraaie vijver, die ontstond door de aanpassing van de voormalige tankval in het landschap. De huidige situatie wordt weergegeven op de foto genomen door R. C. Lindhout.
[custom_frame_right shadow=”on”]
201302nieuw

Beter verging het de huizen aan de overkant van de Gooweg. Wie nog een beetje de sfeer wil proeven van het voormalige Jagershuisje, moet even naar de Leeweg gaan, waar het zogenaamde Jagershuis van Klinkenberg, Jachtlust genaamd, te vinden is. Daar staat nog een echt jagershuis met de karakteristieke luifel.


Elke maand stelt Kees Verweij voor het Genootschap “Oud Noordwijk” een stukje samen over oud en nieuw Noordwijk onder de naam “Van Dam tot Wurft”.

de_Noordwijker.nl

Deel dit bericht