VDTW – Oswald Wenckebach, een veelzijdig kunstenaar

23 april 2014

Van Dam tot Wurft – April 2014

[custom_frame_left shadow=”on”]
Woonhuis Oswald Wenckebach
[/custom_frame_left]
Vanaf 4 april 2014 is in het Museum Noordwijk een bijzondere tentoonstelling te zien over de houtsneden van Oswald Wenckebach. Wie is eigenlijk Oswald Wenckebach? Hij werd geboren in Heerlen op 16 juni 1895 en overleed op 3 november 1962 te Noordwijkerhout. Hij was een veelzijdig kunstenaar, die verschillende takken van kunst heeft beoefend zoals beeldhouwen, schilderen, illustreren, lithograferen, houtsnijden en het maken van ontwerpen voor munten en penningen.

Aanvankelijk was hij voornamelijk bezig met tekenen, schilderen en het maken van houtsneden. Men zegt, dat hij later mede op aandringen van de beroemde beeldhouwer John Raedecker zich steeds meer ging toeleggen op het beeldhouwen. Hij ging hierin zo ver, dat hij op een gegeven moment afstand deed van wat hij tevoren had gemaakt en zelfs bijvoorbeeld eigen schilderwerk vernietigde. Na zijn opleidingen in Haarlem en Wenen kwam hij in 1918 te Noordwijk aan Zee en betrok een kleine visserswoning aan de Hoofdstraat. Deze woning, afgebeeld op een van beide illustraties, is vlak voor de WO II afgebroken i.v.m. met de verbreding van de Bomstraat, een zijstraat van de Hoofdstraat. Hij had het niet breed en trachtte door het organiseren van een kleine tentoonstelling in zijn woonhuis wat meer bekendheid aan zijn werk te geven. In 1920 verhuisde hij naar Groet bij Schoorl. In 1925 kwam hij weer terug in onze omgeving en betrok een huis aan de Gooweg. Hier woonde hij maar kort want twee jaar later kocht hij de villa Groot Zandhorst dat vroeger bekend stond als het Sanatorium van Dr. Oldenboom. Achter deze villa had hij zijn atelier. Zie de andere illustratie. Veel later zou hij een nieuwe woning betrekken, die aan het atelier vast gebouwd was. Villa Zandhorst zou overigens in 1985 in vlammen opgaan.

In 1936 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Technische Hogeschool te Delft en verzorgde daar het onderwijs in het boetseren en beeldhouwen. Hij genoot landelijke bekendheid getuige zijn vele standbeelden en monumenten in Nederland. Voorbeelden zijn het grote standbeeld van Johan van Oldenbarneveldt te De Haag en de beroemde “Monsieur Jacques” bij het Kröller Müllermuseum te Otterlo. Ook in Noordwijk heeft hij zijn sporen nagelaten. Zo is zijn Burgemeester Pickémonument aan het Picképlein te Noordwijk aan Zee heel bekend. Dit is een van zijn oudste werken en dateert uit 1928. Aan het einde van de Koningin Astrid Boulevard staat het gedenkteken van de in de oorlog ter dood gebrachte Rudolf Tappenbeck, een vliegende meeuw op een paal. Op de hoek van de Prins Hendrik weg/ Nieuwe Zeeweg staat op een sokkel het bronzen hoofd van de dichter Albert Verwey.
[custom_frame_right shadow=”on”]
nieuw_apr_2014

Aan de overkant van de Prins Hendrikweg lag zijn vroegere woonhuis Villa Nova, waar hij later is overlijden. Na de oorlog heeft hij ook nog een aantal munten ontworpen en de eerste munten van na de oorlog, zoals onze bekende dubbeltjes en kwartjes, zijn van zijn hand. Hoewel hij in 1922 een groot deel van zijn schilder- en grafisch werk vernietigde, is er gelukkig nog het een en ander aan grafisch werk bewaard gebleken. Wat de houtsneden betreft zijn er gelukkig nog genoeg afdrukken van bewaard gebleven, die een prachtig beeld geven van zijn vaardigheden. Al dit moois kunt u nu in het Museum Noordwijk gaan bekijken.


Elke maand stelt Kees Verweij voor het Genootschap “Oud Noordwijk” een stukje samen over oud en nieuw Noordwijk onder de naam “Van Dam tot Wurft”.

de_Noordwijker.nl

Deel dit bericht