Wisseltentoonstelling “Nieuwe meesters” feestelijk geopend

21 oktober 2019

Cultuurwethouder Sjaak van den Berg opende op 11 oktober een leuke en gevarieerde tijdelijke tentoonstelling in Museum Noordwijk. Zes kunstenaars, wonend of werkend in Noordwijk, die hun sporen verdiend hebben in de wereld van de kunst laten hun zeer diverse werken zien. En het mooie is, ze zijn ook nog te koop. De tentoonstelling draagt de naam ‘Nieuwe meesters in Museum Noordwijk’.

Wethouder Sjaak van den Berg opende de wisseltentoonstelling ‘Nieuwe meesters in Museum Noordwijk’

In de Blauwdotterzaal van het Museum Noordwijk aan de Jan Kroonsplein in Noordwijk aan Zee zijn de werken te zien en vond vanzelfsprekend ook de openingshandeling plaats. Die werd verricht door wethouder Sjaak van den Berg door de film, gemaakt door de vrijwilligers van de filmclub van het Genootschap Oud Noordwijk, te starten. Daarin zijn de zes kunstenaars te zien terwijl ze aan het werk zijn. Van den Berg benadrukte dat de gemeente zij aan zij met het genootschap bezig blijft om de nieuwbouwplannen van Museum Noordwijk verder te brengen.

Daaraan voorafgaand heette de voorzitter van het genootschap Leon Guijt de aanwezigen welkom. Vervolgens was het woord aan lid van de tentoonstellingscommissie en mede verantwoordelijk voor ook deze tentoonstelling, Jaques Dekker om de kunstenaars nader te introduceren. De uitleg gaf een mooie inkijk hoe gedreven de zes met hun werk bezig zijn en wat hen drijft.

De zes kunstenaars die hun werk exposeren waren vanzelfsprekend ook bij de opening door wethouder Sjaak van den Berg aanwezig.

 

Omdat de werken die getoond worden zo verschillend van aard zijn en van een hoge kwaliteit is het een interessante en leuke tentoonstelling geworden. Jaap Deelder laat zijn beelden van vogels in verschillende hout- en steensoorten zien. De massieve schilderijen van Hans van Duyn tonen zijn nauwe betrokkenheid bij de aarde. Jurriaan van Hall op zijn beurt, begonnen als kunstschilder heeft zich ook toegelegd op beeldhouwen en experimenten met nieuwe media. De rode draad in het werk van Maddy Schwarz is de verbeelding van de mens in zijn bestaan. Dat doet ze door te werken met textiele sculpturen. Beeldend kunstenaar Daniël Tavenier en dichter Abel Staring hebben de handen in een geslagen en laten zich in hun samenwerking inspireren door het strand, de duinen en de bollenvelden in en rond Noordwijk. Naast het tonen van de vaste collectie van het museum worden er elk jaar twee tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd. De eerste dit jaar ging over de gemeente van de vier kernen die nu de nieuwe gemeente Noordwijk vormen. ‘Nieuwe meesters in Museum Noordwijk’ wordt volgend jaar gevolgd door een tentoonstelling over het werk van kunstschilder Leo Klein Diepold. De afgelopen vrijdag geopende tentoonstelling is nog te zien tot 26 april 2020.

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht